Direct naar de inhoud van deze pagina

Wijkwaardering

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor het sociale klimaat in de stad. Daarom worden vrijwilligers het hele jaar door in het zonnetje gezet door gemeente Zaanstad en Zaankanters voor Elkaar. De vrijwilliger krijgt een kleine attentie en regelmatig is er voor de wijkwaardering aandacht in de lokale en sociale media.

Elke vrijwilliger die zich inzet voor een initiatief, organisatie of een ander komt hiervoor in aanmerking. Hierbij kan het gaan om een individuele vrijwilliger of een groep vrijwilligers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vrijwilliger in de sportkantine, dierenambulance of vogelopvang, buurthuis of ziekenhuis. Vrijwilligers kom je overal tegen en iedereen is van waarde!

Aanmelden van een vrijwilliger voor de wijkwaardering? Zo werkt het:
Ken jij een vrijwilliger of organisatie die het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Aanmelden kan via dit webformulier. Bellen mag ook 075 2060010.

Zaankanters voor Elkaar neemt contact met je op om van de wijkwaardering een bijzonder moment te maken.

Kijk hier voor meer verhalen over de wijkwaardering.

Marijke van der Pol ontving van Lucy van der Wal van Zaankantersvoorelkaar de wijkwaardering voor haar maandelijkse uitgebreide interview in de Wessaner, waarbij ze een (groep) bewoner(s) in de schijnwerpers zet. Nu was het tijd voor Marijke om zelf in de schijnwerpers te staan!

Op 17 mei overdag ontving Rini Glim de wijkwaardering van wethouder Songul Mutluer en wijkmanager Baukje Reitsma . Degene die haar aanmeldde, schreef:
"Ik wil haar voordragen voor de wijkwaardering vanwege haar constante positieve stimulansen, vrijwilligerswerk en cooperatie bij . . . " En dan volgt er een hele lange opsomming. Mevrouw heeft echt veel gedaan, met name voor de Rosmolenbuurt en het Pennemes.
Wat een super-vrijwilligster!

Op 17 mei werd ook Rianne van den Bosch verrast door de komst van wethouder Rita Noordzij en Hulya Ozyar van Zaankantersvoorelkaar, die haar de wijkwaardering toekenden. Rianne werkt al 6 jaar met jongeren bij Youth for Christ.

En op de avond van 17 mei gingen wethouder Rita Noordzij en Hulya Ozyar langs bij stichting Animo om daar twee vrijwilligsters die vaak koken voor groepen, in het zonnetje te zetten. En om vervolgens deel te nemen aan de iftar maaltijd. De vrijwilligers van Stichting Animo zijn al sinds 2002 actief op sociaal cultureel vlak.

15 mei: Elly Bakker ontving van wijkmanager Lia van Arum de wijkwaardering omdat zij maar liefst 30 jaar lang koffie heeft geschonken bij de Rosariumhorst. Ze had nog wel langer willen doorgaan, maar de benen willen niet meer. Een grote pluim voor Elly!

Op 2 mei ontvingen de vrijwilligers van Het Vliegwiel de wijkwaardering van wijkmanager Baukje Reitsma. Het Vliegwiel: trefpunt voor wijkbewoners van de Rosmolenwijk voor een praatje, reparatie, informatie over hun nieuwe woning, of om samen iets te ondernemen.

Vliegwiel100 met sjabloon

Op 24 april ontving Ron van Ruud Patat het blik van waardering. Hij heeft jarenlang het prikbord van Zaankantersvoorelkaar (voorheen BUUV) bijgehouden. Bedankt voor je inzet, Ron!

Ron Ruud Patat met sjabloon


23 april: Ze vindt het zelf zo gewoon, vrijwilligster Mieke Schoon, om te helpen bij gezellige zondagmiddagen en ook tijdens de Kerstdagen. Waar biedt ze haar helpende hand? Bij verzorgingshuis Evean Nieuw Groenland. De bewoners zijn superblij met haar en zouden haar niet willen missen!

Mieke Schoon met Sjabloon

Op Goede Vrijdag, 19 april, was het met recht een goede vrijdag voor de vrijwilligers van de Wereldwinkel Krommenie. Zij werden op de markt in Wormer bij hun kraam overvallen door Lucy van der Wal van Zaankantersvoorelkaar. Op de foto 2 van de vrijwilligers, Marianne Klut en Wim Kruithof, die dit werk al 17 respectievelijk 35 jaar doen! Bewondering!

Wereldwinkel Krommenie Wim Kruithof met rood sjabloon nr 1 19 april

12 april: Kirsten Fekkes van Zaankantersvoorelkaar mocht de wijkwaardering aan de Verhalenhalers van het Zaans Museum uitreiken. De vrijwilligers halen verhalen op bij Zaankanters en schrijven deze op in de verhalenbank. Zo blijven de prachtigste verhalen bewaard!

Verhalenhalers100 met sjabloon

10 april: Wijkmanager Lenie Rademakers en wethouder Songul Mutluer hebben de trainers van de G-atleten van atletiekvereniging Lycurgus in het zonnetje gezet voor de geweldige wijze waarop ze mensen met een verstandelijke beperking training geven. Petje af!

Op 9 april de wijkwaardering voor Nursul, Marjolijn, Marja en Tineke die elke week de handwerkclub in het Mennistenerf met veel succes en plezier begeleiden! Top dames!

Handwerkclub Mennistenerf 3 met sjabloon

2 april: vrijwilligers van inloophuis "1 = Samen" werden vereerd met een bezoek van Jochem Sellies en Sukran Yilmaz van de gemeente en Lucy van der Wal van Zaankantersvoorelkaar.
Bij dit inloophuis kunnen mensen die zich eenzaam voelen terecht. Het inloophuis maakt een wereld van verschil voor hen!

inloophuis 1 = Samen met sjabloon

Op 1 april een welverdiende wijkwaardering voor alle (ruim 100!) vrijwilligers van Centrum voor Leven met Kanker, Zaanstreek, Anna's Huis. Op de foto overhandigt wethouder Rita Noordzij het blik van waardering aan een van de vrijwilligers.

Anna's Huis met sjabloon


Op 28 maart werd scheidend voorzitter Hans Zwart van de historische vereniging Wormerveer in het zonnetje gezet door wethouder Natasja Groothuismink. Dik verdiend deze waardering!

Dick Zwart van de Historische Vereniging Wormerveer met sjabloon

19 maart: wijkwaardering voor buurtgroep Zocalo in Assendelft. Buurtbewoners maken iedere dinsdagmiddag de buurt schoon. Vegen, onkruid wieden, bolletje planten, zwerfvuil opruimen.
Dit wordt door zeer gewaardeerd! Zij ontvingen uit handen van wijkmanager Lenie Rademakers de wijkwaardering.

Zocalo met sjabloon3 maart: Al jaren geeft Thera, met veel passie en enthousiasme, Nederlandse les aan anderstaligen. Eén van haar cursisten geeft aan dat het niet alleen bij taalles blijft. Thera neemt ze ook mee op pad en leert ze over de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

Thera Sap met sjabloon

Op 28 februari werden Mari-José Mooij en Ina de Jong verrast met de wijkwaardering. Beide dames werken als vrijwilliger op zorgboerderij White Ranch. Ina doet vooral de catering en Mari-José begeleidt twee mannen die 'het echte boerenwerk' verrichten.
Het is er één grote gezellige familie, op de foto staat slechts een gedeelte van alle aanwezigen.
Iedereen is maar wat blij met Mari-José en Ina! Dank jullie wel
voor jullie inzet!

White Ranch met sjabloon

Op 27 februari ontving de redactie van de WKD'er, de dorpskrant van Westknollendam de wijkwaardering. De WKD'er bestaat zo'n 10 jaar. Na een korte stop een jaar geleden, is de WKD'er weer helemaal terug. Behalve online wordt de krant ook in een papieren versie uitgegeven. Interviews, vaste rubrieken, fotografie, redigeren, opmaak en zelfs de verspreiding wordt allemaal door de redactie gedaan. De dorpsbewoners zijn er super blij mee. Petje af voor deze vrijwilligers!

WKD 2 met rode sjabloon


27 februari: Vandaag was Zaankanters voor Elkaar samen met de Zaanse Verhalen op de Zaanse Schans om super vrijwilliger Govert (letterlijk! en figuurlijk) in het zonnetje te zetten. Hij is actief bij houtzaagmolen het Jonge Schaap, het ZMC, de Zaandijker Sluis en Vrijwilligersvervoer. Een welverdiende pluim voor deze bezige bij!

Govert Reijlng met sjabloon


Op 19 februari ontvingen Marja, John, Jolanda en Irene van weggeefwinkel Nix in Zaandam Zuid de wijkwaardering van wijkmanagers Baukje Reitsma en Ruut Willems. De vrijwilligers runnen de weggeefwinkel in een pand van de Brijder verslavingszorg. Een bijzonder initiatief, de wijkwaardering is dik verdiend!

Weggeefwinkel_Nix_1 (Brijder) met rode sjabloon

Op 13 februari werd vrijwilliger Leo in het zonnetje gezet met de wijkwaardering! Leo doet ontzettend veel burenhulp klusjes via ons platform en daarnaast zet hij zich nog vrijwillig in voor andere organisaties, waaronder het ZMC. (Foto: Leo is op klus bij mevrouw om de rollator te repareren en wordt daar verrast met de wijkwaardering)

Leo en mevr waal met rode sjabloon

Op 29 januari werden de vrijwilligers van zwemvereniging De Zaan in het zonnetje gezet. Zij geven al jarenlang zwemles aan kinderen. Judith Abcouwer werd in het bijzonder genoemd, zij geeft niet alleen zwemles, maar regelt als voorzitter een alles wat er bij komt kijken!

ZV de Zaan trainers ABC met rode sjabloon

Op 29 januari hebben Bregje en Rob de Wijkwaardering ontvangen. In Zaanstad worden er op enkele plekken fietslessen gegeven door Bregje en Rob. Bregje doet daarnaast nog het duofietsen met bewoners van een verzorgingshuis. Ze is taalcoach bij Vluchtelingenwerk.

Bregje en Rob fietsvrijw met rode sjabloon

Op 10 januari ontvingen de vrijwilligers van de bewonerscommissie van De Meerpaal de wijkwaardering uit handen van wijkmanager Lya van Arum. De bewonerscommissie is alweer 5 jaar geheel op eigen kracht bezig en doet ongelooflijk veel voor bewoners en ouderen uit de omgeving. Een compliment hebben ze zeker verdiend!

Meerpaal met rode sjabloon

In 2018 hebben we veel vrijwilligers in het zonnetje mogen zetten.

Wijkwaarderingen 2018


Wijkwaarderingen 2017