Direct naar de inhoud van deze pagina

Wijkwaardering

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor het sociale klimaat in de stad. Daarom worden vrijwilligers het hele jaar door in het zonnetje gezet door gemeente Zaanstad en Zaankanters voor Elkaar. De vrijwilliger krijgt een kleine attentie en regelmatig is er voor de wijkwaardering aandacht in de lokale en sociale media.

Elke vrijwilliger die zich inzet voor een initiatief, organisatie of een ander komt hiervoor in aanmerking. Hierbij kan het gaan om een individuele vrijwilliger of een groep vrijwilligers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vrijwilliger in de sportkantine, dierenambulance of vogelopvang, buurthuis of ziekenhuis. Vrijwilligers kom je overal tegen en iedereen is van waarde!

Aanmelden van een vrijwilliger voor de wijkwaardering? Zo werkt het:
Ken jij een vrijwilliger of organisatie die het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Aanmelden kan via dit webformulier. Bellen mag ook 075 2060010.

Zaankanters voor Elkaar neemt contact met je op om van de wijkwaardering een bijzonder moment te maken.

Kijk hier voor meer verhalen over de wijkwaardering.

Op 29 oktober hebben de vrijwilligers van het Formulierenhuis van het Sociaal Wijkteam Krommenie de wijkwaardering ontvangen uit handen van wijkmanager Lya van Arum en Lucy van der Wal van Zaankantersvoorelkaar. De vrijwilligers helpen bewoners met financiële vraagstukken en hebben tevens een signalerende functie voor het wijkteam. Caroline Cevat, Albert Jan van der Werf, Corrie Hille en alle anderen: dank jullie wel, grote waardering!

Formulierenhuis SWT Krommenie met sjabloon


Op 19 oktober werd de buurtkamer van De Bloesem heropend.Bij deze gelegenheid werden ook alle vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zonder hun inzet zouden al die prachtige activiteiten die de Bloesem biedt, er niet zijn! De wijkwaardering voor de Bloesem-vrijwilligers is dik verdiend!Bloesem met sjabloon

Op 16 oktober ontvingen de vrijwilligers van BeterBuren van Frank Jan Borst van de gemeente Zaanstad en Lucy van der Wal van Zaankantersvoorelkaar woorden van dank en waardering, voor het fantastische werk dat ze doen. Dankzij de bemiddeling die de vrijwilligers bieden aan buren die overlast van elkaar ervaren, wordt het merendeel van de conflicten opgelost!

BeterBuren met sjabloon

Op 12 oktober zijn vrijwilligers van De Blijde Ruiters in het zonnetje gezet door Zaankantersvoorelkaar. Zij maken mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking heel erg blij door met ze op een aangepaste manier paard te rijden. Op de foto een deel van alle vrijwilligers. Allemaal veel dank en waardering voor jullie inzet!

Blijde ruiters met sjabloon


Op 9 oktober heeft Evelien Deekman de wijkwaardering ontvangen. Evelien is de motor van de buurtcirkel van het SWT Zaandam Noord/Kogerveld. Zij verbindt mensen met elkaar, stimuleert om samen activiteiten te ondernemen. Mensen die anders bijna uitsluitend op zichzelf zijn, bouwen zo weer sociale contacten op. Het SWT en vooral de deelnemers aan de buurtcirkel zijn heel erg blij met haar!

Evelien met sjabloon
Op zaterdag 29 september werd Vocal Group Saensation in het zonnetje gezet! Deze groep verrast van tijd tot tijd winkelend publiek met hun songs en maakt dikwijls ouderen blij door in een verzorgingshuis voor ze op te treden. Op deze zaterdag hielden ze een benefietconcert waarbij ze geld ophaalden voor een andere vrijwilligersorganisatie die daar weer mensen die het nodig hebben, mee ondersteunen. Wat een mooi initiatief! Grote waardering!

Vocal Saensation met sjabloon

Op 27 september ontvingen de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk de wijkwaardering uit handen van wethouder Rita Noordzij en wijkmanager Martine Koppe. Het verschil dat deze vrijwilligers voor vluchtelingen betekenen, is zó groot! Véél dank en waardering voor de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk! Op de foto Rita Noordzij met een deel van de vrijwilligers.

Vluchtelingenwerk met sjabloon

Op 26 september was Willy Breet zoals gewoonlijk bezig een uitgebreide lunch voor te bereiden voor bezoekers van activiteitencentrum De Palmboom; dat doet zij iedere laatste woensdag van de maand. Deze keer kwam er speciaal bezoek: wijkmanager Lya van Arum kwam langs om Willy de wijkwaardering toe te kennen!
Dik verdiend Willy, je maakt al jarenlang heel veel mensen blij met je heerlijke lunches!

Willy Breet met met sjabloon iets kleiner


Op 24 september werd de vergadering van de vrijwilligers van De Groene Koets, de dorpsbus in Westzaan, onderbroken door de komst van wijkmanager Lya van Arum. Zij kwam de vrijwilligers in het zonnetje zetten voor het mooie werk dat ze doen: vervoeren van ouderen en mensen die slecht ter been zijn naar populaire activiteiten in Westzaan en naaste omgeving. Hier maken veel dorpsbewoners dankbaar gebruik van! Vrijwilligers Groene Koets, bedankt!

Groene Koets met sjabloon

Op 14 september verscheen wijkmanager Lya van Arum bij een bijeenkomst van OZW, Ondersteuning Zaanstreek/Waterland. Zij overhandigde de wijkwaardering aan de vrijwilligers. OZW biedt maatschappelijke en sociale ondersteuning aan bewoners die hier (tijdelijk) behoefte aan hebben.
Hulde aan de vrijwilligers van OZW!

OZW met sjabloon


Op 13 september werd de vergadering van de buurthulp-receptionisten van Zaankantersvoorelkaar onderbroken voor de wijkwaardering. Deze vrijwilligers bellen onder andere met inwoners die geen computer(vaardigheden) hebben, maar wel graag gebruik maken van de burenhulpdienst. Daarnaast doen zijn nog véél meer en het Zaankantersvoorelkaar zou niet zonder ze kunnen!

Burenhulpreceptionisten met sjabloonOp 5 september ontvingen de vrijwilligers van het Zonnehuis in Wormerveer de wijkwaardering. Zij zorgen al jaren voor kinderactiviteiten, maar ook voor diverse activiteiten voor volwassenen.
Bewoners van de Schrijversbuurt en ook het SWT zijn superblij met deze vrijwilligers!

Zonnehuis met sjabloon

Op 14 augustus heeft de organisatie van Kunst in het Kalf (KIK) de wijkwaardering ontvangen. KIK laat zien wat een schat aan kunst er verborgen ligt in de wijk Het Kalf. Daarnaast versterkt KIK met de route het 'wij gevoel' in de wijk Het Kalf. KIK wil op deze wijze eenzaamheid tegengaan, sociaal gedrag bevorderen (omkijken naar elkaar) en met elkaar plezier beleven. Bedankt vrijwilligers, de wijkwaardering hebben jullie zeker verdiend!

Kunst in 't Kalf


Op 19 juli ontving Emmy Kempers bezoek van Zaankantersvoorelkaar. Emmy is vrijwilliger bij het Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid bij de Papiermolen, zij doet vrijwilligerswerk bij de Bieb en is vrijwillig taalcoach bij de Zuidhoek. Wat helpt zij een hoop mensen verder!
De wijkwaardering die ze ontving is volledig op zijn plaats!

Emmy Kempers met sjaboonDe vergadering van de redactie van de digitale wijkkrant De Zuidkanter werd 17 juli onderbroken door de komst van wijkmanager Ruut Willems. Die kwam de wijkwaardering, vergezeld van een lekkere slagroomtaart, bezorgen. De Zuidkanter heeft zijn nut bewezen, hij bestaat inmiddels al weer 15 jaar! Hulde aan Greet Plekker en alle anderen van het team!

Zuidkanters met sjabloon


Op zaterdag 14 juli was Francien Binsbergen niets vermoedend aan het werk in de Rosariumhorst, toen ze bezoek voor haar kwam; wijkmanager Lya van Arum. Lya kwam de wijkwaardering toekennen aan Francien, die al jarenlang haar weekenden vrij houdt voor de soos voor de bewoners. Ook maakt zij cadeautjes voor in de vitrine die worden verkocht. De bewoners zouden niet meer zonder Francien willen. Mensen zoals Francien zijn goud waard!

Francien Binsbergen Rosariumhorst met sjabllon


Vrijdag de 13de juli was geen ongeluksdag, maar een topdag voor de vrijwilligers van stichting Present. Tijdens een BBQ die zij al als bedankje van de stichting kregen, kwamen wijkwethouder Rita Visscher en wijkmanager Lya van Arum ook nog langs om de wijkwaardering toe te kennen. De vrijwilligers doen vooral veel praktische klussen bij mensen die dat zelf niet kunnen. Daarnaast hebben zij ook vaak een luisterend oor en tijd voor een praatje voor degene die de hulp ontvangt. Chapeau!

Present met sjabloon


Op 11 juli ging de wijkwaardering naar de vrijwilligers van stichting Voetveer. Zo'n 75 vrijwilligers varen al mer dan 10 jaar het veerpontje heen en weer tussen beide Zaanoevers. Zo bieden zij toeristen een uniek rondje Zaanse Schans. Het wordt enorm gewaardeerd door al die toeristen. Dus vrijwilligers, een hele grote dank-je-wel!

Voetveer met sjabloon


Op 9 juli werden de vrijwilligers van buurtcamping In 't Veldpark verrast door de komst van wijkmanager Baukje Reitsma. Zij kwam de wijkwaardering toekennen voor alle inspanningen die de vrijwilligers verrichten voor een geslaagde buurtcamping, en daar komt heel wat bij kijken!

BuurtcampingVeldpark met sjabloon

Op 7 juli ging de wijkwaardering naar de vrijwilligers van buurtcamping Agathepark in Krommenie. De vrijwilligers waren er bijeen om samen nog het een en ander door te nemen, de campingdans te oefenen en nog meer mensen aan te trekken voor het kampeerfestijn in het weekend van 20, 21 en 22 juli.

buurtcamping Agathepark met sjabloon

Op 5 juli ontvingen de vrijwilligers van buurtcamping Kogerveld de wijkwaardering uit handen van wijkmanager Martine Koppe. Een enthousiaste groep mensen die er alles aan doet om een gezellig kampeerweekend in eigen buurt te organiseren. Bedoeld om elkaar als buurtgenoten beter te leren kennen. Dat kan door heel veel verschillende activiteiten en . . . door de tijd voor elkaar te nemen. Op de foto Martine Koppe samen met 2 van de vrijwilligers, Linda Scholten en Barbara Kuijpers.

Buurtcamping Kogerveldwijk Barbara en Linda met sjabloon


Op 25 juni ontving Zehra Witbaard de wijkwaardering. Zehra doet onder andere het inloopspreekuur 'Vraag het aan Zehra!' en 'Samen surfen' (ondersteuning bij het werken met tablet, computer, mobiele telefoon) bij SWT Oud Zaandijk en Oud Koog aan de Zaan. Het SWT en de wijkbewoners zouden niet meer zonder Zehra willen!

Zehra Witbaard met sjabloon


Op 22 juni werden de vrijwilligers van Odion Count Basie (Zaandijk) in het zonnetje gezet. Uitstapjes maken, samen kleren kopen, samen pannenkoeken bakken, collecteren, mee naar doktersafspraken is maar een kleine greep uit alles wat ze met de bewoners doen.
Op de foto een deel van de vrijwilligers met de taart die ze dubbel en dwars verdiend hebben!

Odion Count Basie met sjabloon

Odion Count Basie taart met sjabloon


Op 22 juni werden Carolyn Sap en Yvonne Bras, vrijwilligers bij SWT Nieuw-West, Westerkoog en Rooswijk, vereerd met een bezoek van Zaankanters voor Elkaar.Ze verrichten al jaren divers vrijwilligerswerk in Rooswijk. De waardering hebben jullie dik verdiend!

Jolanda Sap en Yvonne Bras met sjabloon


Op 18 juni zijn Anneke Reygwart en Elly Teuthof in het zonnetje gezet door wijkmanager Yassmine el Ksaihi. Anneke en Elly maken al jarenlang de bewoners van verzorgingshuis Guisveld blij door maandagsmiddags een uurtje muziek voor ze te spelen. Wat geweldig dat ze dit doen, klasse dames!

Guisveld met bewoners met sjabloon

Accordeon Guisveld met sjabloon

Zaterdagavond 16 juni hadden de vrijwilligers van Podium de Flux hun Privé Café, het maandelijkse avondje voor de vrijwilligers. Ze werden verrast door Zaankantersvoorelkaar die ze de wijkwaardering kwam toekennen. Ze verdienen deze waardering absoluut, want wat ze al niet doen: horeca, licht- en geluidstechniek, fotografie, onderhoud, promotie en productie.
Ruim 55 vrijwilligers van alle leeftijden maken prachtige avonden mogelijk. Dank jullie wel!

Podium de Flux met sjabloon


Zaterdagmiddag 16 juni heeft Chris Uitvlugt de wijkwaardering ontvangen voor het vele vrijwilligerswerk dat hij bij Korfbalclub KZ verricht: maandags in de klusjes-/opruimploeg, woensdags achter de bar en zaterdags vaak 2 of meer wedstrijden bij de jeugd fluiten. En dan springt hij ook nog altijd spontaan in als daar behoefte aan is.
Kortom, Chris heeft het dubbel en dwars verdiend om extra in het zonnetje gezet te worden!

Chris Uitvlugt met sjabloon


Op 11 juni heeft Piet Jongejans de wijkwaardering ontvangen uit handen van wijkmanager Yassmine el Ksaihi. Piet verricht al jarenlang divers vrijwilligerswerk, waaronder het begeleiden van medisch zwemmen, bij fysiopraktijk Move and Cure in Zaandijk. (zwembad de Zaangolf).
De medewerkers van de praktijk en de patienten zouden niet meer zonder Piet willen!

Piet JOngejans met sjabloontje


Op 7 juni kregen de vrijwilligers van A4D Zaanstreek de wijkwaardering toegekend. Dankzij de ruim 35 vrijwilligers van A4D Zaanstreek hebben zo'n1000 mensen, jong en oud, kunnen deelnemen aan de avondvierdaagse. Hulde aan René, Arno en Henriette en alle anderen die dit ieder jaar weer mogelijk maken. De wijkwaardering hebben jullie dik verdiend!

A4D met sjabloon

A4D taarten met sjabloontje


Wijkmanager Samuel Kaspers zette op vrijdag 18 mei de vrijwilligers Medisch Zwemmen van het Rode Kruis in zwembad De Slag in het zonnetje. Dankzij hen halen heel veel kinderen met een beperking uiteindelijk een zwemdiploma. Dat verdient zeker veel waardering en dank!

Medisch zwemmen De Slag met sjabloon


Woensdagavond 16 mei werden de vrijwilligers Medisch Zwemmen van het Rode Kruis overrompeld tijdens de zwemles. Zij ontvingen de wijkwaardering voor hun inzet, waarbij het streven is om zoveel mogelijk kinderen een diploma te laten halen, ook al is dat soms een kwestie van jaren. Op de foto de vrijwilligers die begeleiden in zwembad De Crommenije.

RK med zwemmen Crommenije met sjabloon


Op 16 mei verzorgde kostuumgroep De Zaanse Kaper een diapresentatie en modeshow voor een groep mensen die daardoor een fantastische middag hadden.
De Zaanse Kaper houdt zich bezig met de historie van het kostuum in de Zaanstreek uit de periode 1750 - 1910 en laat iedereen daarvan mee genieten!

De Kaper met sjabloon


Op 14 mei ontving Jacob Spaander de wijkwaardering, Jacob is de 'dakboer' van verzorgingshuis Pennemes. Sinds een jaar is er op de 4de verdieping een fantastische daktuin voor bewoners en omwonenden. Deze tuin is grotendeels opgezet door Jacob. Hulde!

Jacob Spaander Daktuin Pennemes met sjabloontje ja


Op 27 april, Koningsdag, ontving Jannie Moerland de wijkwaardering uit handen van wijkmanager Lenie Rademakers. Jannie heeft zich meer dan 40 jaar ingezet voor zwemvereniging AZVD, de Zonnebloem en Koningsdag (destijds Koninginnedag) in Assendelft Kerkbuurt. Wat heeft zij een hoop mensen blij gemaakt!

Jannie Moerland met sjabloon


De lente-vergadering van de vrijwilligers van de Wereldwinkel Zaandam was op 23 april nog maar net begonnen, toen een medewerker van Zaankanters voor Elkaar onverwacht binnenkwam met een grote taart voor de hele groep. Die ontvingen de vrijwilligers in het kader van de wijkwaardering. Bedankt vrijwilligers, zonder jullie geen Wereldwinkel!

Wereldwinkel met sjabloon

Maandag 23 april werd Debby Visser, vrijwilligster bij SWT Zaandam West Oude Haven, vereerd met een bezoek van Zaankanters voor Elkaar. Zij kreeg de wijkwaardering uitgereikt voor het vele werk dat zij bij het wijkteam verricht. Wijkbewoners en het SWT kunnen niet meer zonder haar!

Debby met sjabloon

Vrijdag de 13de (april) was voor Ben Kolenberg geen ongeluksdag, integendeel: tijdens de kleding- en speelgoedbeurs van speelotheek 't Spelikaantje in Krommenie werd deze trouwe vrijwilliger in het zonnetje gezet voor zijn jarenlange inzet. Ben doet van alles, van het reguliere uitlenen tot repareren van speelgoed tot een enkele keer materiaal langsbrengen bij de leden! Leden en vrijwilligers zijn heel blij met hem en hopen dat hij nog lang bij 't Spelikaantje blijft werken!

Ben Kolenberg met sjabloon


Ton Smit heeft uit handen van wijkmanager Lenie Rademaker de wijkwaardering ontvangen op 9 april. Ton is al jaren verbonden met basisschool de Bijenkorf in Assendelft en doet daar veel, onder andere de schooltuin. De school zou niet meer zonder Ton willen!

Ton Smit met sjabloontje


RepairCafé Wormerveer was het eerste RepairCafé in Zaanstad. Op 6 april vierden zij hun 5-jarig jubileum. Deze bijeenkomst werd extra feestelijk doordat wijkmanagers Monica Briefjes en Laura van Nooij in het kader van de wijkwaardering hun dank, waardering en natuurlijk felicitaties kwamen uitspreken. Vrijwilligers van RepairCafé Wormerveer, bedankt voor jullie fantastische inzet en op naar de volgende 5 jaar!

Joop de Kok RC Wormerveer met sjabloon


Op vrijdag 23 maart ontvingen de 50 vrijwilligers van buurtcentrum De Vuister de wijkwaardering uit handen van wijkmanager Yassmine el Ksaihi. Dankzij de vrijwilligers bruist het in het buurtcentrum, waar in een drukke week wel duizend bezoekers komen. Petje af!

Vuister met sjabloon


Wijkmanager Monica Briefjes verrast vrijdag 23 maart vrijwilliger Hennie Thijssen met de wijkwaardering. Hennie is de drijvende kracht en de organisator van het Eetcafé in Buurtcentrum De Lorzie. Samen met een trouwe groep vrijwilligers maakt zij elke laatste vrijdag van de maand een 3-gangendiner voor buurtbewoners.
Hennie Thijssen Eetcafé Lorzie met sjabloon

De vrijwilligers van De Bovenkruier keken op 20 maart aangenaam verrast op, toen tijdens een vergadering wijkmanager Martine Koppe en wethouder Rita Visscher binnen kwamen om hen in het zonnetje te zetten. Beiden spraken hun waardering en dank uit voor alles wat de vrijwilligers mogelijk maken!

Bovenkruier alle vrijwilligers met sjabloon


Op 7 maart werd de Algemene Leden Vergadering van de Zaanse Roller Club Pauwin onderbroken voor de wijkwaardering. Deze werd toegekend aan de vele vrijwilligers die deze vereniging laten floreren (denk o.a. aan de jaarlijkse Kerstshows en de Saen Rollertrophy). Hulde aan alle vrijwilligers! (op de foto een deel van de vrijwilligers.)

Zaanse Rollers met sjabloontje

Wil Konijn met sjabloontje

Op 3 maart kregen de dames en heren van het Repair Café Zaandijk de wijkwaardering. Al drie jaar lang helpen zij elke zaterdag tientallen mensen met het repareren van hun spullen. De vrijwilligers van het repair café werken mee aan een duurzame samenleving, waarin spullen niet zomaar worden weggegooid. Deze wijkwaardering hebben zij dik verdiend!!

RC Zaandijk met sjabloon


Op 26 februari werd de vrijwilligersgroep van Stichting Oums Voorraadkast bezocht in het kader van de wijkwaardering. Al vanaf 5:00 uur in de ochtend zijn zij in de weer om minder bedeelden voedsel te kunnen verstrekken. Ze gaan door tot laat in de avond.
De temperatuur buiten, waar het uitdelen gebeurt, is ijzig koud, maar de sfeer is hartverwarmend. Diep respect!

Oums Voorraadkast met sjabloon


Op 26 februari was Joke Grinwis blij verrast toen zij werd bedankt en een attentie ontving vanwege de handwerk- en naailessen die zij al 14 jaar vrijwillig verzorgt bij Dirk Prins. De deelnemers zouden niet zonder haar willen!

Joke Grinswis met sjabloon


Op 19 februari werd Herman Geisink, fietsvrijwilliger bij verzorgingshuis Oostergouw, in het zonnetje gezet. Herman maakt al jaren heel wat bewoners blij door er op uit te gaan met ze op de Duofiets!

Herman Geisink met sjabloontje


Op 16 februari werd Gulmakai Aracid-Nawabi met een bezoekje vereerd, vanwege de sportlessen voor vrouwen die zij vrijwillig verzorgt in samenwerking met het SWT en Fluxus.
Petje af voor Gulmakai!

Gulmakai met sjabloon

Op 8 februari sprak wijkmanager Lenie Rademakers haar waardering uit voor de vrijwilligers van wijkoverleg Assendelft. Diep respect voor deze bewoners (Hero vd Lei, Jacqueline Bergervoet, Fons Arens en Hans Lalk) die zich al jaren inzetten voor Assendelft en bewoners.

wijkoverleg Assendelft met sjabloon
Op 7 februari ontvingen de vrijwilligers van zorgboerderij Vredesbest een kleine attentie in het kader van de wijkwaardering. Met veel plezier begeleiden zij clienten bij het voeren van dieren, het verzorgen van de tuin en nog veel meer. Een grote pluim waard!

Vredesbest met sjabloon


Op 6 februari ontving Sieneke Vos de wijkwaardering. Zij geeft al 15 jaar vrijwillig sportles aan vrouwen in de Bovenkruier. Naast beweging zorgt zij ook voor veel gezelligheid!

Sineke Vos met sjabloon

Op 26 januari was het groot feest voor de vrijwilligers van kinderboerderij De Veldmuis.
Zij ontvingen de wijkwaardering voor het vele werk dat ze het afgelopen jaar hebben verricht en waardoor de kinderboerderij weer volop floreert!

Veldmuis groep met sjabloon

Veldmuis attentie met sjabloon

Op 19 januari waren de vrijwilligers van verzorgingshuis Saenden aan de beurt voor de wijkwaardering.Wat zij allemaal voor de bewoners doen verdient een dikke pluim!

Saenden groepsfoto met sjabloontje


Op 13 januari werden de vrijwilligers van Repair Café Koog aan de Zaan in het zonnetje gezet. Wat weten ze een hoop spullen te redden; eigenaren blij én milieu blij!

Brandtweer met sjabloon