Vrijwilligersbeleid
Waarom is voor een organisatie een goed vrijwilligersbeleid belangrijk?
Het dwingt je tot nadenken over een visie op de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligers vormen voor (vrijwilligers)organisaties hun belangrijkste kapitaal, dus investeer daar voldoende tijd in. Waarom werkt mijn organisatie met vrijwilligers? Wat is de meerwaarde ervan? Waar en hoe, en met welke taken en verantwoordelijkheden zet ik mijn vrijwilligers in? Waar ligt de grens tussen de inzet van vrijwilligers en die van betaalde krachten?
Wat levert het op?
Duidelijkheid over de rol/taken van vrijwilligers maakt een gerichtere en betere werving van vrijwilligers mogelijk. Je weet immers naar welke competenties je op zoek bent. Duidelijkheid zorgt ook voor minder conflicten tussen bijvoorbeeld bestuur, betaalde krachten en vrijwilligers. Het inzetten van vrijwilligers op hun competenties en een goede begeleiding leiden tot minder verloop onder vrijwilligers, waardoor je minder energie hoeft te steken in het vinden van nieuwe vrijwilligers.
Wat kan er mis gaan als er onvoldoende nagedacht is over vrijwilligersbeleid?
Een tweetal voorbeelden. Een museum laat haar winkel door vrijwilligers runnen. Na verloop van tijd ontdekt men dat er tijdens openingstijden vaak niemand aanwezig is. Vrijwilligers blijken minder makkelijk in te roosteren dan betaalde krachten.
Een ander voorbeeld betreft een verzorgingshuis waar een door betaalde krachten uitgevoerde koffieronde werd wegbezuinigd. De vrijwilligers bleken in staat en bereid om die koffieronde in ere te herstellen. Deze mogelijkheid was over het hoofd gezien, omdat het verzorgingshuis niet goed had nagedacht over hoe het haar vrijwilligers kon inzetten.
(bron: Movisie)
Wat zet je in je beleid?
Welke elementen moet een vrijwilligersbeleid in elk geval bevatten?
- Een visie op de inzet van vrijwilligers
- De positie van vrijwilligers binnen de organisatie: aansturend (bestuur), uitvoerend (ondersteund door beroepskrachten) of actief binnen een volledig door vrijwilligers gerunde organisatie
- Op welke (kern)processen binnen de organisatie vrijwilligers worden ingezet en welke competenties daarvoor nodig zijn
- Wie krijgt welke verantwoordelijkheden en taken (bijvoorbeeld wie coördineert de aanname van nieuwe vrijwilligers).
- Waarop de vrijwilligers kunnen rekenen; deskundigheidsbevordering, onkostenvergoedingen, verzekeringen, het afdekken van aansprakelijkheid.
- Veiligheid. Iedere vrijwilligers moet zich binnen de organisatie veilig voelen. Het gaat daarbij zowel om arbeidsomstandigheden als de sociale veiligheid. Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag? Zowel van vrijwilligers onder elkaar, van vrijwilligers naar cliënten als van cliënten naar vrijwilligers.
Advies nodig?
Zaankanters voor Elkaar helpt u graag verder met het maken of bijschaven van vrijwilligersbeleid. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak
Bel ons op 075 20 600 10