Direct naar de inhoud van deze pagina

VOG

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag. Het is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar oplevert voor het doen van bepaald vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld als je gaat werken met minderjarigen of met vertrouwelijke informatie. Wil je meer informatie over de VOG? kijk dan op de website van Dienst Justus.

Onderzoek heeft aangetoond dat het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers bijdraagt aan de veiligheid binnen een vrijwilligersorganisatie. Met zo'n verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij in het verleden niet iets heeft gedaan dat het vrijwilligerswerk in de weg staat. Met het aanvragen van VOG's maakt u het onderwerp grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar en geeft u ook een signaal af dat u werk maakt van veilig vrijwilligerswerk. Dit is een stap richting een veilig klimaat binnen uw organisatie.

Van vergoeding naar gratis naar voor alle vrijwilligers

Vanwege deze positieve effecten heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid besloten een regeling te treffen waarbij vrijwilligers van alle vrijwilligersorganisaties onder voorwaarden de gratis VOG kunnen krijgen. Deze regeling is voor alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen. Voorheen was dat beperkt tot vrijwilligers die werkten met minderjarigen en verstandelijk beperkten.

Om de aanmelding van vrijwilligersorganisaties in goede banen te leiden, zijn er contactpunten. Bij deze contactpunten kunt u terecht met vragen over de procedure, de voorwaarden en natuurlijk over preventief beleid. Zij helpen u graag op pad naar een veilige omgeving binnen uw organisatie. De contactpunten zijn: