Vertrouwenscontactpersoon
Grensoverschrijdend gedrag
Het komt helaas overal voor. Dus ook binnen vrijwilligersorganisaties. Tussen vrijwilligers en deelnemers maar ook tussen deelnemers onderling. Toch willen we er alles aan doen om dit te voorkomen.
Zaankanters voor Elkaar denkt graag met je mee wat jij als organisaties kunt doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, maar ook wat je kunt doen als het toch gebeurt.
Soms ontstaat een situatie tussen een vrijwilliger en een maatschappelijke organisatie waar beide partijen niet meer uitkomen. Zaankanters voor Elkaar helpt je verder in het zoeken naar een oplossing of een doorverwijzing.
wat biedt de VCP?
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) biedt leden de mogelijkheid om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie te praten. De VCP gaat in gesprek met slachtoffer of beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.
Zaankanters voor Elkaar heeft drie vertrouwenscontact-personen binnen het team. Zij zijn opgeleid om vrijwilligers en maatschappelijke organisaties in lastige situaties te adviseren.
Heb je een vraag, een probleem, of bevind je je in een lastige situatie? Neem contact op met een van de vertrouwens-contactpersonen
NB: Voor alle situaties geldt: probeer er eerst samen uit te komen!Advies nodig?
Organisaties die zelf geen geen vertrouwenscontactpersoon hebben, mogen kosteloos beroep doen op de vertrouwenscontactpersonen van Zaankanters voor Elkaar
MOnique Duurland
Bereikbaar op maandag tot en met donderdag op tel: 06 - 33 59 1522
Linda van het kaar
Bereikbaar iedere werkdag 's ochtends op tel: 06 - 20335145
Giovanni Masetti
Bereikbaar maandag tot en met vrijdag op tel: 06 - 19935731
In veilige handen
Op de site van het NOV In veilige handen vind je alles over dit onderwerp en wat je als organisatie zelf kunt doen.
Je vindt hier documenten, filmpjes, antwoord op veel voorkomende vragen en nog veel meer.
wat kan je zelf al doen?
Hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag in jouw vrijwilligersorganisatie? Ontdek hier welke stappen je nu al kunt nemen en klik op de link voorkomen.
Je hoopt dat het jouw organisatie nooit overkomt, en toch kan het zo zijn dat je als bestuurder informatie ontvangt over grensoverschrijdend gedrag. In dit geval moet je wel weten welke stappen je moet nemen om mogelijke escalatie te voorkomen. Ontdek bij "het is mis" alle tools en input die je nodig hebt om dit soort situaties zorgvuldig af te handelen.