"tijd is het mooiste cadeau dat je een mantelzorger kan geven"

Anneke, 68 jaar
zorgt al lange tijd voor haar echtgenoot die dementerend is. Zij wil graag één avond in de week van huis om naar haar klaverjasclubje te gaan. Een vrijwilliger van 'Maatjes voor Mantelzorg' houdt als zij weg is haar man gezelschap. Samen kijken zij tv en drinken een kop koffie.
hidde, 17 jaar
is vanaf zijn geboorte meervoudig gehandicapt. Hij houdt erg van treinen kijken en er in reizen. Eén keer per week haalt een vrijwilliger hem op en rijdt hem in zijn rolstoel naar het station. Daar kijken ze dan naar de langsrijdende treinen. Samen genieten ze en de ouders van Hidde hebben even een adempauze.
echtpaar, 75+ jaar
nog zelfstandigwonend. De man is fysiek niet zo sterk meer en de vrouw houdt van wandelen, maar begint vergeetachtig te worden. Een vrijwilliger komt iedere week om met mevrouw een wandeling te maken. De echtgenoot heeft zo even tijd voor zichzelf.
Wil je iets voor een ander doen?
Mantelzorgers zijn vaak 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar of in elk geval bereikbaar voor het opvangen van de eerste zorg voor hun naaste. Dit kan een partner zijn, een ouder, een kind, vriend zus of broer. Vind je het leuk om mensen die mantelzorg ontvangen gezelschap te houden? Door jouw aanwezigheid krijgt een mantelzorger tijd en ruimte om eens iets voor zichzelf te doen.
Wat kun je als vrijwilliger doen? Dit is afhankelijk van de situatie. In elk geval geen medische zorg of huishoudelijke hulp. Wat je wel gaat doen, gaat in goed overleg met de mantelzorger en de zorgvrager.
Een Mantelzorg Maatje sluit aan bij de behoefte en wens van mantelzorger en zorgvrager. Zo kun je bijvoorbeeld:
- samen met zorgvrager er op uit gaan en iets leuks ondernemen, bijvoorbeeld wandelen (eventueel met rolstoel), fietsen, een kopje koffie drinken bij een ontmoetingspunt in de omgeving
- thuis de zorgvrager gezelschap houden, een praatje maken, een spelletje of hobby doen, voorlezen, tv kijken, luisteren naar muziek enz.
- extra aandacht geven aan één van de kinderen als deze aandacht te kort komt vanwege de zorg voor iemand anders in het gezin
Dit alles zodat de mantelzorger zelf even op adem kan komen en structureel even ontlast wordt van het 'zorgen'.
Van jou als vrijwilliger wordt verwacht dat je:
- belangstelling hebt voor mensen
- de tijd neemt naar de ander te luisteren
- open staat voor andere meningen
- zorgvuldig omgaat met de persoonlijke gegevens van anderen
- regelmatig beschikbaar bent (bijv. een dagdeel per week)
- een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt
Voor onze vrijwilligerspoule van Maatjes voor Mantelzorg zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers. Voor aanmelding of meer informatie kun je op werkdagen tussen 9.00 en 13.00u telefonisch contact met ons opnemen. Per mail of Whatsapp kan natuurlijk ook. Je kunt contact opnemen met Linda (l.kaar@swt.zaanstad.nl / 06-20335145) of Lesley (l.blans@desmd.nl / 06-22509230).